Κρασί και φαγητό… Ένας Γευστικός Γάμος !

Κρασί και φαγητό γευστικός γάμος

Δεν είναι λίγες οι φορές που αναζητά κάποιος την ιδανικότερη επιλογή κρασιού για να συνοδεύσει ένα φαγητό. Μέχρι εδώ καλά, βέβαια, γιατί οι γενικές κατευθύνσεις είναι λίγο πολύ γνωστές. Αν όμως το πράγμα γίνει πιο πολύπλοκο, τότε οι απαντήσεις πρέπει να προέρχονται από πολύ ειδικούς. Με τι κρασί μπορεί να συνοδευτεί ένα πιάτο με παραδοσιακούς λαχανοντολμάδες αυγολέμονο ή ένα απλό πιάτο με λαδερά φασολάκια σε σάλτσα ντομάτας ;

Ας αρχίσουμε από τα πολύ βασικά… Ένα πλούσιας γεύσης φαγητό, πρέπει απαραίτητα να συμβαδίσει με ένα αντίστοιχου πλούτου κρασί. Ένας δεύτερος γενικός κανόνας, είναι ότι τα κρεατικά συνοδεύονται με κόκκινο κρασί, τα ψαρικά με λευκό ή ροζέ και τα γλυκά ή τα φρούτα με ημίγλυκο.

Η χρησιμότητα του παραπάνω απλού κανόνα όμως, δεν είναι ιδιαίτερα χρήσιμη, πέρα από το ότι μας προστατεύει από κραυγαλέα λάθη. Αν θέλουμε να γίνουμε περισσότερο ακριβείς – και πρέπει να θέλουμε ! – η σκοπιμότητα είναι να συνδυάζονται με τέτοιο τρόπο οι γεύσεις ώστε να προκύπτει «ο γευστικός γάμος» χωρίς να υπερισχύει μια γεύση εις βάρος μιας άλλης.

Ένα έντονης γεύσης φαγητό με μοσχάρι ή κυνήγι θα χρειαστεί ένα πλούσιο γευστικά κόκκινο κρασί, ιδανικά μάλιστα αν είναι παλαιωμένο σε δρύινο βαρέλι όπως το Grand Reserve “Syrah-Merlot-Ξυνόμαυρο” ή μια “Γουμένισσα”.

Σε κάθε κανόνα όμως, υπάρχουν οι εξαιρέσεις… Έτσι, οι σάλτσες των κρεατικών που δίνουν τον γευστικό τόνο, θα χρειαστούν προσοχή ! Μια κόκκινη σάλτσα που διαθέτει εξορισμού έντονη οξύτητα θα ταιριάξει ιδανικά με ένα «μαλακό» κόκκινο κρασί χωρίς οξύτητα, όπως το Merlot, το Aγιωργίτικο ή η ξηρή Μαυροδάφνη. Μια άλλη αγαπημένη σάλτσα, το αυγολέμονο, θα χρειαστεί ένα λευκό κρασί παλαίωσης σαν το Fume Chardonnay ή ακόμα και ένα μαλακό κόκκινο σαν το βιολογικό Merlot.

Τέλος, όταν έρθει η ώρα του γλυκού και αφού το φαγητό έχει τελειώσει, ο ουρανίσκος θα ζητήσει κάτι πιο εκλεπτυσμένο, δροσερό και αρωματικό. Είναι η ώρα για ένα γλυκό Μοσχάτο που θα δέσει εξαιρετικά με λευκή κρέμα. Ακόμα πιο υψηλό γευστικό αποτέλεσμα όμως, θα πετύχει κανείς αν επιλέξει ένα γλυκό με βάση την σοκολάτα συνοδεύοντάς το με ένα Vinsanto Σαντορίνης.

Ο γευστικός αυτός γάμος, είναι προορισμένος να διαρκέσει για πάρα πολλά χρόνια. Μείνετε δίπλα του, ελάτε μαζί μας και θα ξεκινήσουμε μαζί άλλο ένα ταξίδι στη γεύση που – όπως κάθε γάμος – δεν ανήκει μόνο σε έναν.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Click to access the login or register cheese
Κάβα Οινότυπο
Προστασία Προσωπικών Δεδομένων

Τι είναι τα προσωπικά δεδομένα;

Με τον όρο προσωπικά δεδομένα εννοούμε κάθε πληροφορία που σας αφορά και μέσω αυτής μπορούμε να σας αναγνωρίσουμε. Η αναγνώριση αυτή μπορεί να πραγματοποιηθεί είτε μέσω μιας συγκεκριμένης πληροφορίας είτε μέσα από έναν πιθανό συνδυασμό πληροφοριών που έχουμε στη διάθεσή μας.

Τι είναι η επεξεργασία προσωπικών δεδομένων;

Η επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων είναι κάθε είδους πράξη ή σειρά πράξεων που πραγματοποιείται στα προσωπικά σας δεδομένα ή σε ομάδες προσωπικών δεδομένων, όπως για παράδειγμα η συλλογή, η καταχώριση, η οργάνωση, η διαγραφή, η αποθήκευση, η προσαρμογή ή μεταβολή, η ανάκτηση, η αναζήτηση πληροφοριών, η χρήση, η κοινοποίηση με διαβίβαση, η διάδοση ή κάθε άλλη μορφή διάθεσης, η συσχέτιση ή ο συνδυασμός, ο περιορισμός, η διαγραφή ή η καταστροφή.

Ποια «προσωπικά δεδομένα» μου τηρείτε;

Τηρούμε προσωπικά δεδομένα όπως όνομα και διεύθυνση ΜΟΝΟ στην περίπτωση που μας τα διαθέσετε για την ολοκλήρωση μιας παραγγελίας. Χρησιμοποιούμε ηλεκτρονικά μπισκότα με σκοπό τη συλλογή αναλυτικών στατιστικών (Google Analytics) και την δημιουργία ηλεκτρονικών διαφημίσεων στα κοινωνικά μέσα (π.χ. FB) και το Διαδίκτυο. Αυτά τα μπισκότα, όπως και σε κάθε άλλο ιστοχώρο, υπό προϋποθέσεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην ταυτοποίηση των προσώπων στα οποία αντιστοιχούν μέσω της ηλεκτρονικής τους διεύθυνσης (IP) και σας δίνουμε τη δυνατότητα να τα απενεργοποιήσετε.