Το καλάθι σας είναι άδειο.
 x 

Your shopping cart is empty!

Σύνολο 0,00 €

Εύρεση προϊόντων

Δείτε στα κρασιά

Οινοποιείο Gentilini Ρομπόλα Κεφαλονιάς Wild Paths, (750ml) Λευκός

ΠΟΠ Ροµπόλα Κεφαλονιάς Τα σταφύλια προέρχονται από έναν ...

Κτήμα Μπριντζίκη Μέλιος (750ml) Ερυθρός

ΠΓΕ Ηλεία. Ποικιλιακή σύνθεση 80% Merlot 20% ...

Θυμιόπουλος Γη και Ουρανός (2013) Ερυθρός

Π.Ο.Π. Νάουσα. Οι Αμπελώνες Θυμιόπουλου βρίσκονται στον ...

Κεχρής Στέλιος Ρετσίνα Αφρός 2017

Ελαφρώς θολό στην όψη, καθώς εμφιαλώνεται αφιλτράριστο, με ...

Κτήμα Διαμαντάκου Ξινόμαυρο Νάουσα Magnum 2015 (1500ml) Ερυθρός

Έτος εσοδείας: 2015 Π.Ο.Π Νάουσας. Ξινόμαυρο ...

Κτήμα Σπυρόπουλου Ορεινό (750ml) Λευκός

ΠΓΕ Πελοπόννησος. Η οικογένεια Σπυρόπουλου έχει πολύ ...
Ξηροί καρποί
Η σοκολάτα στο Οινότυπο

Ποτά που ξεχωρίζουν!

Κρασί και φαγητό γευστικός γάμος

Κρασί και φαγητό… Ένας Γευστικός Γάμος !

Δεν είναι λίγες οι φορές που αναζητά κάποιος την ιδανικότερη επιλογή κρασιού για να συνοδεύσει ένα φαγητό. Μέχρι εδώ καλά, βέβαια, γιατί οι γενικές κατευθύνσεις είναι λίγο πολύ γνωστές. Αν όμως το πράγμα γίνει πιο πολύπλοκο, τότε οι απαντήσεις πρέπει να προέρχονται από πολύ ειδικούς. Με τι κρασί μπορεί να συνοδευτεί ένα πιάτο με παραδοσιακούς λαχανοντολμάδες αυγολέμονο ή ένα απλό πιάτο με λαδερά φασολάκια σε σάλτσα ντομάτας ;

Ας αρχίσουμε από τα πολύ βασικά… Ένα πλούσιας γεύσης φαγητό, πρέπει απαραίτητα να συμβαδίσει με ένα αντίστοιχου πλούτου κρασί. Ένας δεύτερος γενικός κανόνας, είναι ότι τα κρεατικά συνοδεύονται με κόκκινο κρασί, τα ψαρικά με λευκό ή ροζέ και τα γλυκά ή τα φρούτα με ημίγλυκο.

Η χρησιμότητα του παραπάνω απλού κανόνα όμως, δεν είναι ιδιαίτερα χρήσιμη, πέρα από το ότι μας προστατεύει από κραυγαλέα λάθη. Αν θέλουμε να γίνουμε περισσότερο ακριβείς – και πρέπει να θέλουμε ! – η σκοπιμότητα είναι να συνδυάζονται με τέτοιο τρόπο οι γεύσεις ώστε να προκύπτει «ο γευστικός γάμος» χωρίς να υπερισχύει μια γεύση εις βάρος μιας άλλης.

Ένα έντονης γεύσης φαγητό με μοσχάρι ή κυνήγι θα χρειαστεί ένα πλούσιο γευστικά κόκκινο κρασί, ιδανικά μάλιστα αν είναι παλαιωμένο σε δρύινο βαρέλι όπως το Grand Reserve “Syrah-Merlot-Ξυνόμαυρο” ή μια “Γουμένισσα”.

Σε κάθε κανόνα όμως, υπάρχουν οι εξαιρέσεις… Έτσι, οι σάλτσες των κρεατικών που δίνουν τον γευστικό τόνο, θα χρειαστούν προσοχή ! Μια κόκκινη σάλτσα που διαθέτει εξορισμού έντονη οξύτητα θα ταιριάξει ιδανικά με ένα «μαλακό» κόκκινο κρασί χωρίς οξύτητα, όπως το Merlot, το Aγιωργίτικο ή η ξηρή Μαυροδάφνη. Μια άλλη αγαπημένη σάλτσα, το αυγολέμονο, θα χρειαστεί ένα λευκό κρασί παλαίωσης σαν το Fume Chardonnay ή ακόμα και ένα μαλακό κόκκινο σαν το βιολογικό Merlot.

 

Τέλος, όταν έρθει η ώρα του γλυκού και αφού το φαγητό έχει τελειώσει, ο ουρανίσκος θα ζητήσει κάτι πιο εκλεπτυσμένο, δροσερό και αρωματικό. Είναι η ώρα για ένα γλυκό Μοσχάτο που θα δέσει εξαιρετικά με λευκή κρέμα. Ακόμα πιο υψηλό γευστικό αποτέλεσμα όμως, θα πετύχει κανείς αν επιλέξει ένα γλυκό με βάση την σοκολάτα συνοδεύοντάς το με ένα Vinsanto Σαντορίνης.

Ο γευστικός αυτός γάμος, είναι προορισμένος να διαρκέσει για πάρα πολλά χρόνια. Μείνετε δίπλα του, ελάτε μαζί μας και θα ξεκινήσουμε μαζί άλλο ένα ταξίδι στη γεύση που – όπως κάθε γάμος – δεν ανήκει μόνο σε έναν.

Προσθέστε σχόλιο


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση