Το καλάθι σας είναι άδειο.
 x 

Your shopping cart is empty!

Σύνολο 0,00 €

Εύρεση προϊόντων

Δείτε στα κρασιά

Κτήμα Μπριντζίκη Μέλιος (750ml) Ερυθρός

ΠΓΕ Ηλεία. Ποικιλιακή σύνθεση 80% Merlot 20% ...

Κτήμα Διαμαντάκου Ξινόμαυρο Νάουσα 2016 (750ml) Ερυθρός

Έτος εσοδείας: 2016 Π.Ο.Π Νάουσας. Ξινόμαυρο ...

Μεσημβρία Οινοποιητική Φλόγοινος (750ml) Ερυθρός

Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη Θεσσαλονίκης Από ...

Μανουσάκης Nostos Μοσχάτο Σπίνας (750ml) Λευκός

Η Οινοποιία Μανουσάκη είναι η πραγματοποίηση ενός ονείρου ...

Κτήμα Μπριντζίκη Μέλιος (750ml) Λευκός

Τοπικός Ηλείας. Προϊόν βιολογικής καλλιέργειας. Ποικιλιακή ...

Altos Las Hormigas Malbec Clasico 2017 (750ml) Ερυθρός

Αυτό το vintage Malbec Clásico είναι πλήρως ...
Ξηροί καρποί
Η σοκολάτα στο Οινότυπο

Ποτά που ξεχωρίζουν!

Πιλαβάς Ούζο Nectar (200ml)

Aπό το 1940 η οικογένεια Πιλαβά παράγει ούζο, μπράντι και ...

ENTER.SAKE Black Dot Honjozo Σάκε

Ο παραγωγός ζυθοποιίας Sekiya του Black Dot 2015 ιδρύθηκε ...
Κρασί και φαγητό γευστικός γάμος

Κρασί και φαγητό… Ένας Γευστικός Γάμος !

Δεν είναι λίγες οι φορές που αναζητά κάποιος την ιδανικότερη επιλογή κρασιού για να συνοδεύσει ένα φαγητό. Μέχρι εδώ καλά, βέβαια, γιατί οι γενικές κατευθύνσεις είναι λίγο πολύ γνωστές. Αν όμως το πράγμα γίνει πιο πολύπλοκο, τότε οι απαντήσεις πρέπει να προέρχονται από πολύ ειδικούς. Με τι κρασί μπορεί να συνοδευτεί ένα πιάτο με παραδοσιακούς λαχανοντολμάδες αυγολέμονο ή ένα απλό πιάτο με λαδερά φασολάκια σε σάλτσα ντομάτας ;

Ας αρχίσουμε από τα πολύ βασικά… Ένα πλούσιας γεύσης φαγητό, πρέπει απαραίτητα να συμβαδίσει με ένα αντίστοιχου πλούτου κρασί. Ένας δεύτερος γενικός κανόνας, είναι ότι τα κρεατικά συνοδεύονται με κόκκινο κρασί, τα ψαρικά με λευκό ή ροζέ και τα γλυκά ή τα φρούτα με ημίγλυκο.

Η χρησιμότητα του παραπάνω απλού κανόνα όμως, δεν είναι ιδιαίτερα χρήσιμη, πέρα από το ότι μας προστατεύει από κραυγαλέα λάθη. Αν θέλουμε να γίνουμε περισσότερο ακριβείς – και πρέπει να θέλουμε ! – η σκοπιμότητα είναι να συνδυάζονται με τέτοιο τρόπο οι γεύσεις ώστε να προκύπτει «ο γευστικός γάμος» χωρίς να υπερισχύει μια γεύση εις βάρος μιας άλλης.

Ένα έντονης γεύσης φαγητό με μοσχάρι ή κυνήγι θα χρειαστεί ένα πλούσιο γευστικά κόκκινο κρασί, ιδανικά μάλιστα αν είναι παλαιωμένο σε δρύινο βαρέλι όπως το Grand Reserve “Syrah-Merlot-Ξυνόμαυρο” ή μια “Γουμένισσα”.

Σε κάθε κανόνα όμως, υπάρχουν οι εξαιρέσεις… Έτσι, οι σάλτσες των κρεατικών που δίνουν τον γευστικό τόνο, θα χρειαστούν προσοχή ! Μια κόκκινη σάλτσα που διαθέτει εξορισμού έντονη οξύτητα θα ταιριάξει ιδανικά με ένα «μαλακό» κόκκινο κρασί χωρίς οξύτητα, όπως το Merlot, το Aγιωργίτικο ή η ξηρή Μαυροδάφνη. Μια άλλη αγαπημένη σάλτσα, το αυγολέμονο, θα χρειαστεί ένα λευκό κρασί παλαίωσης σαν το Fume Chardonnay ή ακόμα και ένα μαλακό κόκκινο σαν το βιολογικό Merlot.

 

Τέλος, όταν έρθει η ώρα του γλυκού και αφού το φαγητό έχει τελειώσει, ο ουρανίσκος θα ζητήσει κάτι πιο εκλεπτυσμένο, δροσερό και αρωματικό. Είναι η ώρα για ένα γλυκό Μοσχάτο που θα δέσει εξαιρετικά με λευκή κρέμα. Ακόμα πιο υψηλό γευστικό αποτέλεσμα όμως, θα πετύχει κανείς αν επιλέξει ένα γλυκό με βάση την σοκολάτα συνοδεύοντάς το με ένα Vinsanto Σαντορίνης.

Ο γευστικός αυτός γάμος, είναι προορισμένος να διαρκέσει για πάρα πολλά χρόνια. Μείνετε δίπλα του, ελάτε μαζί μας και θα ξεκινήσουμε μαζί άλλο ένα ταξίδι στη γεύση που – όπως κάθε γάμος – δεν ανήκει μόνο σε έναν.

Προσθέστε σχόλιο


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

Newsletter

ΟΙΝΟΤΥΠΟ