Grappa: The Italian Job

Grappa: The Italian Job

Tα βασικά για να αρχίσουμε…

 Η Grappa είναι – με λίγη αυθαιρεσία βέβαια – το… Ιταλικό τσίπουρο! Ένα αλκοολούχο ποτό που παράγεται από τα εναπομείναντα σταφύλια που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή κρασιού. Τις διαφορές της όμως, θα τις δούμε αμέσως μετά.

Ο αλκοολικός της βαθμός μπορεί να φτάσει ακόμα και τους 60% (!), αν και οι περισσότερες επιλογές κυμαίνονται από 40% έως και 45%. Και επειδή κάθε τι αυθεντικό έχει και τους… νόμους του, σημειώστε ότι η αυθεντική Grappa,μπορεί να παραχθεί μόνο στην Ιταλία, σε Ιταλόφωνες περιοχές της Ελβετίας και στη Δημοκρατία του San Marino.

Για την παραγωγή της, οι παραγωγοί τείνουν να προτιμούν σταφύλια που έχουν πιεστεί ελαφρά, για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα. Επιπλέον, ορισμένες από τις πιο ξεχωριστές περιοχές παραγωγής grappa έχουν τις δικές τους συγκεκριμένες απαιτήσεις που πρέπει να πληρούνται. προκειμένου να χρησιμοποιήσουν την κατάλληλη ονοματολογία. Για παράδειγμα, η Grappa del Piemonte μπορεί να χρησιμοποιήσει έως και 25 κιλά υγρής οινολάσπης για κάθε 100 κιλά στεμφύλων.

Συνήθως, τα κόκκινα σταφύλια θα απαιτήσουν μια μικρή ζύμωση πριν από την απόσταξη, καθώς η περιεκτικότητα τους σε αλκοόλη είναι αρκετά υψηλή. Εν τω μεταξύ, τα λευκά σταφύλια μπορούν να ζυμωθούν για περισσότερο χρόνο για να διασφαλιστεί ότι είναι αρκετά ισχυρά. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο αέρας αποθηκεύεται σε καλυμμένα σιλό που μειώνουν την οξείδωση διατηρώντας ταυτόχρονα την υγρασία που χρειάζεται.

Οι τύποι της Grappa

H Grappa συνήθως εμφιαλώνεται λίγο μετά την παραγωγή της. Κατά συνέπεια, είναι ένα διαυγές υγρό ή μπορεί να έχει μια ελαφριά υποκίτρινη απόχρωση που προέρχεται από την ποικιλία του σταφυλιού που χρησιμοποιήθηκε για την παραγωγή του. Μπορεί επίσης να είναι την συναντήσουμε παλιωμένη σε δρύινα βαρέλια, με αποτέλεσμα ένα πολύ πιο σκούρο χρώμα που θυμίζει ουίσκι ή κονιάκ.

H Grappa συνήθως εμφιαλώνεται λίγο μετά την παραγωγή της. Κατά συνέπεια, είναι ένα διαυγές υγρό ή μπορεί να έχει μια ελαφριά υποκίτρινη απόχρωση που προέρχεται από την ποικιλία του σταφυλιού που χρησιμοποιήθηκε για την παραγωγή του. Μπορεί επίσης να είναι την συναντήσουμε παλιωμένη σε δρύινα βαρέλια, με αποτέλεσμα ένα πολύ πιο σκούρο χρώμα που θυμίζει ουίσκι ή κονιάκ.

Και τα ονόματα αυτής…:

 • Giovane / Bianca: η φρέσκια και «νέα» Grappa χωρίς καμία παλαίωση.
 • Affinata in Legno: Μια Grappa «εκλεπτυσμένη» περασμένη από βαρέλι, για σύντομο χρονικό διάστημα.
 • Vecchia / Invecchiata: Grappa ηλικίας τουλάχιστον 12 μηνών.
 • Riserva / Stravecchia: Grappa ηλικίας τουλάχιστον 18 μηνών. Ωστόσο, δεν υπάρχει όριο στο πόσο καιρό μπορεί να ωριμάσει σε βαρέλια. Αν και η βελανιδιά είναι η πιο κοινή ποικιλία ξύλου που χρησιμοποιείται, τα βαρέλια μπορούν επίσης να κατασκευαστούν από κερασιά ή ακόμη και από ακακία.

Επιπλέον, η grappa μπορεί να κατηγοριοποιηθεί ανάλογα την περιοχή στην οποία παρήχθη:

 • Dell’Alto Adige: Μια περιοχή κατά μήκος των Ελβετικών / Αυστριακών συνόρων.
 • Di Barolo: Η Grappa παράγεται χρησιμοποιώντας κρασί από το βόρειο Piemonte.
 • Del Friuli: Μια περιοχή που συνορεύει με την Αυστρία και τη Σλοβενία.
 • Di Marsala: Grappa που παράγεται από ποικιλίες catarratto στη Σικελία.
 • Del Piemonte: Grappa φτιαγμένο σε ολόκληρη την περιοχή του Piemonte.
 • Di Prosecco: Grappa που παράγεται από σταφύλια Glera που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή του Prosecco.
 • Di Sicillia: Η Grappa που προέρχεται από το Ιταλικό νησί.
 • Del Trentino: Grappa από τη βόρεια αυτόνομη επαρχία της Ιταλίας.

Υπάρχουν δύο επιπλέον τύποι που αξίζει να σημειωθούν, οι οποίοι είναι η Grappa aromatica και το aromatizzata. Ωστόσο, αυτές δεν πρέπει να συγχέονται καθώς είναι αρκετά διαφορετικές σε άρωμα και γεύση. Η Grappa aromatica προέρχεται από ιδιαίτερα αρωματικές ποικιλίες σταφυλιών όπως το Moscato, που έχει ως αποτέλεσμα μια πιο πλούσια γεύση. Η Grappa aromatizza αρωματίζεται με βότανα και φρούτα όπως μέλι και χαμομήλι.

Και όταν έρθει η ώρα να πιούμε…

Η Grappa σερβίρεται συνήθως ως χωνευτικό, μετά το γεύμα και παραδοσιακά σερβίρεται σε μικρά γυάλινα ποτήρια όπως αυτά που χρησιμοποιούνται για τα schnaps.

Όσον αφορά στη θερμοκρασία, το νεότερο Βianca grappa σερβίρεται καλύτερα στους 10 ° C, ενώ μια παλαιωμένη Grappa, θα απογειώσει την γεύση της μεταξύ 16 έως 18 ° C .

Tip No1: ένας τρόπος για να αξιολογηθεί σωστά μια Grappa πριν την δοκιμάσετε, είναι να βυθίσετε το δάχτυλό σας στο ποτήρι καθώς το τρίβετε στο πίσω μέρος του χεριού σας. Μια καλοφτιαγμένη Grappa, θα σας αποκαλύψει πλούσια αρώματα στους ατμούς που εξατμίζονται.

Tip No2: μια συνηθισμένη Ιταλική πρακτική, είναι να σερβίρουμε grappa παράλληλα με καφέ.

Και αν θέλετε να την πάτε…ακόμα πιο μακριά… Cocktail time!

https://bespokeunit.com/spirits/grappa/cocktails/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Click to access the login or register cheese