Ιρλανδικά Ουίσκι

Ιρλανδικά Ουίσκι

«Η Ιστορία, θέλει τους Ιρλανδούς να είναι οι πρώτοι που έφεραν την απόσταξη στα Βρετανικά νησιά τον 19ο αιώνα με τον πρωτοπόρο John Jameson».

Μια… σταγόνα Ιστορίας

Η Ιστορία, θέλει τους Ιρλανδούς να είναι οι πρώτοι που έφεραν την απόσταξη στα Βρετανικά νησιά, όταν κάποιοι μοναχοί έμαθαν τη διαδικασία παραγωγής αρωμάτων από τις αραβόφωνες χώρες και τη μετέφεραν στην πατρίδα τους, μαζί με τη τεχνογνωσία της απόσταξης.

Εάν οι Ιρλανδοί έφεραν την απόσταξη στις Βρετανικές Νήσους – και μάλλον το έκαναν – δεν υπάρχει αμφιβολία. Επίσης, ότι η Ιρλανδία κυβέρνησε τον κόσμο του ουίσκι τον 19ο αιώνα. Το μυστικό τους ήταν η χρήση τεράστιων αποστακτήρων, με τον πρωτοπόρο John Jameson που κατάφερε να δώσει απαράμιλλη συνοχή στα ουίσκι τους.

Σκωτία – Ιρλανδία: η μεγάλη μάχη!

Για να καταλάβει κανείς την διαφορά της μάχης του ουρανίσκου, πρέπει να γνωρίσει και τους δύο «αντιπάλους»… Ο πρώτος αντίπαλος (Scotch), θα πρέπει να παράγεται μόνο στη Σκωτία και μόνο από σκωτσέζικες πρώτες ύλες, δηλαδή από βυνοποιημένο κριθάρι. Τα περισσότερα από τα σκωτσέζικα ουίσκι, αυτό είναι: νερό, κριθάρι και ζύμη δημητριακών! Τέλος, η παλαίωσή τους γίνεται σε δρύινα βαρέλια για τουλάχιστον τρία χρόνια. Και ακολουθούν…

Η μάχη για το ουίσκι: Σκωτία vs. Ιρλανδία

Tα Iρλανδικά!

Προϊόν τριπλής απόσταξης, χωρίς προσθήκη τύρφης και ευκολόπιοτο. Αυτή είναι μια «λακωνική» περιγραφή τους. Όπως και το σκωτσέζικο όμως, θα πρέπει να ωριμάσουν για – τουλάχιστον – τρία χρόνια σε δρύινα βαρέλια. Είναι σαφώς πιο ήπια γευστικά, με πολύ πιο έντονη φρουτώδη αίσθηση και με πιο ομαλό φινίρισμα, σε αντίθεση με τους καπνιστούς γήινους τόνους που είναι συνηθισμένοι στο σκωτσέζικο ουίσκι.

Τα Ιρλανδικά ουίσκι

Τύποι των ουίσκι

Blended Irish Whisky: Τα μείγματα – δηλαδή η μίξη πολλών διαφορετικών αποσταγμάτων – αντιπροσωπεύουν το 90% της παραγωγής του Ιρλανδικού ουίσκι.

Single Malt Irish Whisky: Από 100% βύνη κριθαριού, παράγεται από ένα και μόνο αποστακτήριο σε έναν και μοναδικό αποστακτήρα.

Single Pot Still Whisky: Παλαιότερα ονομαζόταν “pure pot still . Αυτό το ουίσκι είναι ένα μείγμα βύνης όσο και unmalted κριθαριού που αποστάζεται σε έναν αποστακτήρα. Είναι ένα είδος ουίσκι που είναι μοναδικό – σπάνιο με άλλα λόγια – ακόμα και για την Ιρλανδία.

Grain Irish Whisky: Είναι ιδιαίτερα ελαφρύ, φτιαγμένο από καλαμπόκι ή σιτάρι. Το grain whiskey παράγεται σε στήλες απόσταξης, αντί για τα κλασικά αποστακτήρια.

Single Grain Irish Whisky: Έχει τα ίδια χαρακτηριστικά με τα grain whiskey, εκτός από το γεγονός ότι χρησιμοποιείται μόνο ένα απόσταγμα σαν βάση του.

Potcheen: Το αποσταγμένο τελικό προϊόν, δεν πληρεί την κλασική παλαίωση για να χαρακτηριστεί ως «Ιρλανδικό ουίσκι». Ουσιαστικά, αποτελεί ένα ιδιαίτερα «νεανικό» απόσταγμα, που έχει παραμείνει λίγο – έως καθόλου – χρόνο στο βαρέλι.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Click to access the login or register cheese