Το καλάθι σας είναι άδειο.
 x 

Your shopping cart is empty!

Σύνολο 0,00 €

Σχετικά

Μια μικρή συνέντευξη, από μια «μεγάλη κάβα»

Μια συνέντευξη χωρίς ερωτήσεις, αλλά με άπειρες απαντήσεις από ο,τι καλύτερο σχετικά με το χύμα κρασί μπορεί να ανακαλύψει κανείς στην Αθήνα...

Υπάρχουν ελάχιστες φορές που γνωρίζοντας από κοντά μια επιχείρηση, αντιλαμβάνεσαι ότι βρίσκεσαι μπροστά σε μια σπάνια ανακάλυψη. Και αυτό, γιατί σχεδόν τίποτε από αυτά που ακούς, βλέπεις και αντιλαμβάνεσαι δεν μοιάζουν με κάτι που έχεις αντίστοιχα συνηθίσει. Και το Οινότυπο είναι μια τέτοια περίπτωση. Πρώτο παράδοξο, είναι ότι δύσκολα μπορείς να αποφασίσεις αν θα το ονομάσεις κάβα, Οινοπωλείο, πρατήριο ή κάτι άλλο. Γιατί στην Ελλάδα, έχουμε συνηθίσει οι επιχειρήσεις και τα καταστήματα να είναι μονοδιάστατα. Στο Οινότυπο καταλαβαίνεις από την πρώτη στιγμή ότι έχεις περάσει την πόρτα μιας υψηλής πρότασης και κάθε γνωστή ονομασία νοιώθεις να το αδικεί.

Είναι κλασική κάβα, λοιπόν, το Οινότυπο;

Ένα μέρος του ναι, μιας και διαθέτει πάνω από 1.500 ετικέτες εμφιαλωμένων κρασιών που αφορούν στον Ελληνικό αμπελώνα αλλά και ξένες επιλογές απ’ όλο τον κόσμο. Ιδιαίτερη σημασία έχει ότι θα βρείτε εξαιρετικά σπάνιες και ιδιαίτερες χρονιές που στο Οινότυπο έχουν προνοήσει να διατηρήσουν σε ιδανικές συνθήκες αποθήκευσης. Δεν λείπουν φυσικά και όλα τα κλασικά ποτά, μαζί με μια ιδιαίτερη συλλογή σπάνιων malt Whiskey.
Kostas_Mpakalis_Oinotypo_w768px.jpg
oinotypo_cellar_w768px.jpg
oinotypo_entrance_w768px.jpg
Το Οινότυπο είναι αφιερωμένο στο κρασί, άρα δίκαια το ονομάζεις "Οινοπωλείο" αν και δύσκολα θα πάρει κανείς μια μοναδική απόφαση. Γιατί ενώ διαθέτει πάνω από 60 επιλογές σε επιλεγμένο χύμα κρασί από όλες τις περιοχές της Ελλάδας,  παλαιώνουν οι ίδιοι ένα μέρος του, σε καινούρια δρύινα Γαλλικά βαρέλια, δημιουργώντας δύο υψηλού επιπέδου κατηγορίες : Τα “Cava” που έχουν ωριμάσει σε γαλλικό δρύινο βαρέλι δεύτερης χρήσης, και τα “Grand reserve” που επίσης έχουν ωριμάσει αλλά σε καινούργιο γαλλικό δρύινο βαρέλι.
Τελικά, στο Οινότυπο, ζουν για το κρασί και το αντίστροφο.

Τα ταξίδια σε όλη την έκταση του Ελληνικού αμπελώνα, εξασφαλίζουν μετά από δοκιμές, όλες τις προτάσεις που μπορεί να βρει κανείς στην Ελλάδα: Βιολογική Γουμένισσα και Μοσχάτο από την Λήμνο, Μαρουβάς από τα Χανιά, Ντεμπίνα από την Ζίτσα και Ασύρτικο από την Νέα Μεσημβρία.

Ο κατάλογος είναι τεράστιος και μοναδικός, μιας και στο Οινότυπο θα βρει κανείς χύμα κρασί στην ποιότητα ονομαστών εμφιαλωμένων και συνθήκες διατήρησης σε ανοξείδωτες δεξαμενές αζώτου και σταθερή θερμοκρασία όλο τον χρόνο, δηλαδή αντίστοιχες μιας οινοθήκης στην Ευρώπη, στο ένα τρίτο της τιμής!


Ο Κώστας και η γυναίκα του η Κωνσταντίνα, αποδέχονται αμέσως τον όρο του ναού κάθε οινόφιλου για το μαγαζί που έστησαν πριν από 20 χρόνια. Περίπου τότε που το κρασί άλλαζε χαρακτήρα στην συνείδηση και στην προτίμηση των Ελλήνων. Τότε που στις ελάχιστες ποικιλίες που στόλιζαν ένα τραπέζι, άρχιζαν να προστίθενται άγνωστα διαμάντια του Ελληνικού αμπελώνα.

Σήμερα, που οι τιμές των εμφιαλωμένων κρασιών τα κάνουν σχεδόν απαγορευτικά για καθημερινή κατανάλωση σε μια οικογένεια, στο Οινότυπο οι επιλογές ξεκινούν από 1.60€ το λίτρο για μια συμπαθέστατη Ρετσίνα από την Πάτρα, στα 2.80€ για ένα εξαιρετικά αρωματικό Άρωμα Λήμνου ή στα μόνο 3 € για ένα απίστευτο Ξινόμαυρο από το Αμύνταιο. Και αν οι απαιτήσεις ανέβουν πολύ, σημειώστε ότι ένα σπάνιο Merlot Μεσσηνίας του 2011 παλαιωμένο για 2 χρόνια σε Γαλλικά δρύινα βαρέλια δεν ξεπερνά τα 7,50 €, όπως και ένα επίσης εξαιρετικό λευκό Fume Νυχτέρι Σαντορίνης!

Και τα θετικά συνεχίζονται μιας και εκεί, όλοι γνωρίζουν – θα σας το πουν στα πρώτα λεπτά της γνωριμίας σας – ότι το κρασί μαζί με το φαγητό δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένας Γευστικός γάμος - μια σύνθεση γευστικών δεδομένων, δηλαδή - που για να πετύχει χρειάζεται εμπειρία και γνώση, που τα διαθέτουν και με το παραπάνω. Εσείς πείτε απλά τι περιλαμβάνει το τραπέζι σας, ποιές γεύσεις ακολουθούν ποιες και θα σας προτείνουν την ιδανικότερη επιλογή και μάλιστα με - πάνω από μια - παραλλαγές.

Σας προτείνουμε να δοκιμάσετε

Μεσημβρία Οινοποιητική Φλόγοινος (750ml) Ερυθρός

Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη Θεσσαλονίκης Από ...
9,80 €

Κτήμα Διαμαντάκου Ξινόμαυρο Νάουσα 2016 (750ml) Ερυθρός

Έτος εσοδείας: 2016 Π.Ο.Π Νάουσας. Ξινόμαυρο ...
14,90 €

Κτήμα Λαντίδη ANOSIS Μοσχοφίλερο (750ml) Λευκός

Σύγχρονη οινοποίηση με ελεγχόμενη ζύμωση σε χαμηλές ...
6,70 €

Κτήμα Δ.Μίγα Syrah Ερυθρός

Οι αμπελώνες του Κτήματος βρίσκονται στη τοποθεσία «Παλαιός ...
19,50 €

Κτήμα Μπριντζίκη Μέλιος (750ml) Ερυθρός

ΠΓΕ Ηλεία. Ποικιλιακή σύνθεση 80% Merlot 20% ...
5,90 €

Θυμιόπουλος Γη και Ουρανός (2013) Ερυθρός

Π.Ο.Π. Νάουσα. Οι Αμπελώνες Θυμιόπουλου βρίσκονται στον ...
32,00 €

Κτήμα Διαμαντάκου Ξινόμαυρο Νάουσα 2013 (750ml) Ερυθρός

Έτος εσοδείας: 2013 Π.Ο.Π Νάουσας. Ξινόμαυρο ...
29,80 €

Μεσημβρία Οινοποιητική Ζωηφόρος (750ml) Λευκό

Π.Γ.Ε. Θεσσαλονίκη. Από σταφύλια της ελληνικής ποικιλίας ...
8,50 €

Κτήμα Μπριντζίκη Μέλιος (750ml) Λευκός

Τοπικός Ηλείας. Προϊόν βιολογικής καλλιέργειας. Ποικιλιακή ...
4,80 €

Κεχρής Στέλιος - Το Δάκρυ του Πεύκου - Ρετσίνα Λευκός 750ml

Η ρετσίνα που άλλαξε τα δεδομένα στην κατηγορία της, ...
14,40 €

Μεσημβρία Οινοποιητική Ζωηφόρος (750ml) Ροζέ

Π.Γ.Ε. Θεσσαλονίκη. Οι αμπελώνες της "Μεσημβρία ...
7,50 €

Μανουσάκης Nostos Μοσχάτο Σπίνας (750ml) Λευκός

Η Οινοποιία Μανουσάκη είναι η πραγματοποίηση ενός ονείρου ...
13,80 €

ΟΙΝΟΤΥΠΟ