Οι κρυμμένοι Θησαυροί στο υπόγειο Κελάρι του “ΟΙΝΟΤΥΠΟ”

Το κρασί είναι… ευαίσθητο!

Και δικαιούται να έχει τον δικό του ιδιαίτερο χώρο, αφού τόσο η συντήρηση όσο και η παλαίωσή του απαιτούν ένα περιβάλλον που να ανταποκρίνεται σε ορισμένες συνθήκες. Ξέρετε ποια είναι τα βασικά κριτήρια που πρέπει να πληροί μια κάβα, για να είστε σίγουροι για τις επιλογές που θα κάνετε;

Πάμε να τα δούμε μαζί, λοιπόν:

  • Σταθερή θερμοκρασία περίπου 12-14°C: Το κρασί δεν αγαπά τις αλλαγές θερμοκρασίας, που προκαλούν – διαδοχικά – τη διαστολή και τη συστολή του μέσα στη φιάλη.
  • Σχετική υγρασία περίπου 70-75%: Με αυτόν τον τρόπο, ο φελλός δεν στεγνώνει και αποφεύγεται η είσοδος μεγάλης ποσότητας αέρα, που θα προκαλέσει οξείδωση.
  • Χαμηλός Φωτισμός: Οι φιάλες δεν πρέπει να βρίσκονται σε χώρο με έντονο φως, που επηρεάζει ή δημιουργεί χημικές διεργασίες στη φιάλη, παρόμοιες με αυτές των υψηλών θερμοκρασιών.
  • Ειδικός αερισμός: Το κρασί – όπως και οποιοδήποτε τρόφιμο – απορροφά εύκολα τις οσμές που το περιβάλλουν. Ο αερισμός του χώρου της κάβας βοηθά στην αποφυγή αυτών των προβλημάτων.
  • Τοποθέτηση των φιαλών σε πλάγια θέση: Σε αυτή τη θέση, το κρασί έρχεται σε επαφή με το φυσικό φελλό, ο οποίος διατηρείται υγρός, δεν χάνει την ελαστικότητά του και έτσι δεν επιτρέπει την εισροή οξυγόνου στη φιάλη.

Στο “ΟΙΝΟΤΥΠΟ” έχουμε δημιουργήσει αυτόν τον χώρο! Έναν χώρο που αγαπάει και φροντίζει το… ευαίσθητο κρασί! Είναι το υπόγειο Κελάρι μας, όπου φιλοξενούνται πάνω από 1.200 ετικέτες του Ελληνικού και Διεθνούς Αμπελώνα, εξασφαλίζοντας όλες τις παραπάνω συνθήκες τόσο για τη συντήρηση αλλά και την Μακρά Παλαίωση κρασιών από σπουδαίες χρονιές, επιλεγμένων ποικιλιών, από περιοχές ΟΠΑΠ εξαιρετικών Παραγωγών.

Οι επιλεγμένοι Οίνοι Mακράς Παλαίωσης στην Κάβα “ΟΙΝΟΤΥΠΟ”

Οι επιλεγμένοι Οίνοι Mακράς Παλαίωσης στην Κάβα “ΟΙΝΟΤΥΠΟ”

Κάθε χρόνο, οι Wine Experts του “ΟΙΝΟΤΥΠΟ”, επιλέγουν μέσα από την πληθώρα επιλογών του Ελληνικού Αμπελώνα. Οι επιλογές, αφορούν σε ετικέτες που έχουν τις προδιαγραφές για να εξελιχθούν με το πέρασμα του χρόνου, να αναδείξουν πολύ περισσότερο τον ήδη πλούσιο χαρακτήρα τους και τα μοναδικά αρωματικά και γευστικά χαρακτηριστικά τους.

Οι μεγάλες χρονιές.

Μεγάλες χρονιές για το κρασί, μπορούμε να χαρακτηρίσουμε το 2003, το 2005, το 2007, το 2010 ή το 2013. Αυτό όμως είναι μια προσέγγιση που μπορεί να περιέχει και μεγάλη δόση σφάλματος! Γιατί κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί με βεβαιότητα ότι κάποια χρονιά ήταν μόνο καλή ή μόνο κακή για την παραγωγή της. Τα βασικά κριτήρια στις επιλογές των Wine Experts του “ΟΙΝΟΤΥΠΟ”, πηγαίνουν πολύ πιο μακριά: Πέρα από την γενική άποψη για την χρονιά, πρέπει να συνυπολογιστεί και ο τόπος καλλιέργειας των αμπελιών που αποτελεί σημαντική παράμετρο της ταυτότητας των συγκεκριμένων κρασιών. Μην ξεχνάμε ότι οι αμπελώνες βρίσκονται σε διαφορετικές περιοχές, οι οποίες μπορεί να έχουν επηρεαστεί τοπικά από δυσμενή καιρικά φαινόμενα, μπορεί όμως και το εντελώς αντίθετο. Η κάθε ποικιλία – πρώιμη ή όψιμη -επηρεάζεται διαφορετικά από τα καιρικά φαινόμενα της κάθε περιοχής. Απολύτως αναγκαία είναι η απουσία βροχής τις προηγούμενες ημέρες ή κατά τη διάρκεια του τρύγου, έτσι ώστε η ποιότητα των σταφυλιών να μην υποβαθμιστεί, χάνοντας μέρος από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της.

Ο παραγωγός: Η γνώση, το μεράκι και… το ένστικτο!

Αν ο παραγωγός καταφέρει να έχειυγιή, ώριμα και ισορροπημένα σταφύλια, τότε διαθέτει την αναγκαία πρώτη ύλη που θα οδηγήσει στην παραγωγή ενός Μεγάλου κρασιού.

Κάθε μεγάλο κρασί όμως για να “γεννηθεί” προϋποθέτει και έναν “μεγάλο” παραγωγό. Είναι ο πανταχού παρόν «Παράγοντας άνθρωπος» που ξεκινά από το να φέρει στο οινοποιείο του την “τέλεια” ρόγα! Και κάπου εκεί, ξεκινάει η δική του Τέχνη: με τον τρόπο οινοποίησης του κρασιού, τη γνώση, το ένστικτο του, την εμπειρία του, την ωρίμανσή και την φιλοξενία του κρασιού σε βαρέλια, και την …..τύχη!

Ναι, δεν διαβάσατε λάθος! Υπάρχουν περιπτώσεις που η τύχη, θα μας δώσει ένα σπουδαίο κρασί με δυνατότητες για μακρά παλαίωση. Πολλές φορές τα κρασιά μακράς παλαίωσης γίνονται αντικείμενο επένδυσης και αγοραπωλησίας, συνεπώς η τιμή τους επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες, ακριβώς όπως η τιμή μιας μετοχής. Μια καλή χρονιά, με τις όλες τις παραπάνω προϋποθέσεις, εξασφαλίζει ότι το κρασί θα παλαιώσει για πολλές δεκαετίες και έτσι η οινική αυτή «μετοχή», δεν θα χάσει την αξία της.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Click to access the login or register cheese